Kaamlaag

Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een kaamlaag genoemd.
Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt.
De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium.


Waardoor ontstaat een kaamlaag ?

Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, voer, bladeren en andere vormen van afval die achterblijven en gaan rotten.
Ook overbevolking van het aquarium kan bijdragen aan het ontstaan van deze laag op het wateroppervlak.
Het kan ook het gevolg zijn van een grote bacterie sterfte door bijvoorbeeld een filter die een langere periode heeft uitgestaan.
Door regelmatig je bak te onderhouden, bladeren en andere vormen van afval te verwijderen evenals eventuele gestorven vissen maakt de kans op een kaamlaag al kleiner.

Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is.
Dit kan komen doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.

Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren doordat ze sneller en beter groeien, hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen.
Wanneer je daar niet aan voldoet zal de afval afscheiding groter zijn.


Hoe kan je een kaamlaag eventueel voorkomen of verwijderen ?

- Zoveel mogelijk afval verwijderen, waaronder plant en etensresten en dode vissen.
- Zorg voor een goede filterwerking.
- Uitvoer van de filter zo plaatsen dat het oppervlakte in beweging blijft.
- Voldoende voeding toevoegen voor je aquariumplanten.
- Zorg dat uw aquariumverlichting niet meer brand dan 8 tot 10 uur.
- Houd rekening met een goede goede balans tussen je CO2 en overige voedingsstoffen.

Als je een kaamlaag blijft houden of je komt er niet achter waar de oorzaak ligt is de beste en meest makkelijke oplossing om een oppervlakte skimmer te plaatsen, 2 voorbeelden hiervan zijn de Surface Skimmer 300 van SuperFish, klik hier voor informatie en de Eheim Skim350, voor informatie klik hier.