Pygocentrus Nattereri Rode Piranha

€ 17,95

Pygocentrus Nattereri Rode Piranha

Kenmerken

De roodbuikpiranha heeft een reputatie als een van de meest gevaarlijke zoetwatervissen in de wereld. Hun mond zit vol met messcherpe, driehoekige tanden, waarmee vlees van karkassen afgescheurd kan worden. De vis is meestal zilverkleurig, met een rode vlek in de zilveren oogrand. Hij heeft een donkergrijze kop met een oranjerode keelstreek. Net zoals de naam impliceert, is de buik van de roodbuikpiranha rood. Toch is dit bij juvenielen niet het geval, die hebben een grijze, gestippelde buik. De maximumlengte bedraagt 33 cm en het gewicht 3,5 kg.

Leefwijze

Het voedsel van de roodbuikpiranha bestaat vooral uit vis, insecten, wormen, schelpdieren en af en toe een groter dier. Ook zaden en vruchten worden wel eens gegeten. In tegenstelling tot hun reputatie eet de roodbuikpiranha vooral dode en zieke of gewonde dieren, maar valt soms een gezond dier aan. De roodbuikpiranha eet in grote scholen rond zonsop- en zonsondergang. Ze vinden hun prooi door een stel sensoren aan de zijkant van hun lichaam, genaamd zijlijnen.

In tegenstelling tot het algemeen bekende karakter van de piranha's, zijn ze niet zo agressief als gedacht wordt. De roodbuikpiranha eet alleen als het honger heeft.

Voortplanting

Een legsel bestaat meestal uit 1000 tamelijk grote eieren, die worden afgezet aan in het water hangende boomwortels. Het legsel wordt door beide ouders bewaakt totdat de eieren na 9 of 10 dagen uitkomen.

Verspreiding en leefgebied

De soort komt voor in de rivier de Amazone, rivieren in het noordoosten van Brazilië en de rivieren Paraguay, Paraná en Essequibo.

Kweek

De roodbuikpiranha wordt verkocht als aquariumvis.

Geluid

Roodbuikpiranha's blijken geluid te maken als ze gevangen worden. Door onderzoekers aan de Université de Liège is ontdekt dat de dieren in een aquarium drie soorten geluid maken:
Als de vissen elkaar zien, maken ze een blafgeluid.
Bij een achtervolging klinkt een drummend, percussiegeluid.
Wanneer ze elkaar bijten in een duel om voedsel klinkt een zachte kwaak.

Het merendeel van de tijd zwemmen de vissen vreedzaam rond en maken ze geen geluid. De achtergrond van het blaffen is dat het voor de dieren minder energie kost om veel geluid te creëren om indruk te maken. Het is bekend dat vissen ook geluiden maken om een partner te vinden. Bij de piranha's is dat nog niet ontdekt.

Het geluid dat de vissen produceren ontstaat via een gedwongen trilling van de zwemblaas die wordt aangestoten door speciale spieren

Meer informatie
EAN 8717889399324
Merk Heevis
Schrijf uw eigen review
Je reviewt:Pygocentrus Nattereri Rode Piranha
Jouw beoordeling

Elke zaterdag rijdt de Heevis bezorgdienst vaste routes in Nederland. 

Voor de bezorgdatums in uw provincie zie onderstaand schema. Om op tijd geleverd te kunnen worden is het noodzakelijk dat uw bestelling op de maandag vooraf (vóór 12.00 uur) bij Heevis binnen is. U wordt duidelijk geïnformeerd of het bestelde voorradig is.

Let op! Niet alle dieren op onze site zijn toegestaan in Belgie. Dit door de Vlarem wetgeving. Check voor je de bestelling plaatst, of het gewenste dier toegestaan is. (hier is een Belgische positieflijst voor) 

 

Bij geen aanwezigheid op de doorgegeven bezorgdatum, worden de bezorgkosten altijd in rekening gebracht.

De bezorgkosten voor levende dieren zijn altijd €28,75 per zending ongeacht de ordergrootte.

Levering uitsluitend binnen Nederland en een gedeelte België (met uitzondering van de eilanden).

Op de bezorg-datum dient tussen 08.00 uur en 20.00 uur altijd iemand aanwezig te zijn om de dieren in ontvangst te nemen.

De tijdindicatie kunnen wij de vrijdag van te voren doorgeven.

De ontvanger van de dieren is minimaal 16 jaar (legitimatie verplicht).

Bij DOA (Dead on arrival) crediteerd Heevis áltijd het betaalde bedrag van het dier. Het is niet mogelijk om een dier na te leveren. In geval van DOA stuur een foto van het dier naar webshop@heevis.nl

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan doorgegeven voorraden of bezorg-datums. Door een bestelling te plaatsen accepteert u onze leveringsvoorwaarden.

Search engine powered by ElasticSuite
Copyright © 2020 Heevis.