ctenopoma acutirostre luipaard gourami

€ 7,50

Ctenopoma Acutirostre  
 

Ctenopoma acutirostre is een Afrikaanse vertegenwoordiger uit het geslacht van de klimbaarzen. Het is een rover die voornamelijk leeft van waterinsecten en hun larven maar ook kleinere vissen niet versmaad. De Nederlandse naam Luipaardgoerami verwijst naar de donkere vlekken op het lichtere groene lichaam. Ze worden doorgaans ongeveer 12 cm groot maar er zijn ook meldingen van 20cm grote exemplaren. Ze zijn tegen andere vissen (geen prooivisjes) erg rustig en zelfs schuw. De dieren zijn schemeractief.

Verspreiding:
Ctenopoma acutirostre komt voor in de Kongo (West-Afrika) en de Democratische republiek Kongo (Centraal Afrika) waar zij in verschillende biotopen voorkomen. Van snel stromende rivieren tot stilstaande wateren worden zij aangetroffen. Ze zoeken in snelstromend water wel de rustige gedeelten op.


Aquarium vereisten:
Het aquarium moet vanwege de afmetingen van de vissen groot zijn. Een bak van 100cmx50cmx50cm is bruikbaar voor een koppel. Zorg voor een goede randbeplanting en gebruik drijvende planten om schemerige omstandigheden te krijgen. Kies voor een donkere bodembedekking.. Gebruik 50% osmosewater en filter over turf. Water wisselen dient regelmatig (wekelijks) en met kleine hoeveelheden tegelijk (10%) te gebeuren.

Kweek:
De kweek van Ctenopoma acutirostre is lastig en nog erg zeldzaam in gevangenschap. De mannen hebben duidelijke stekels op de kieuwen. Om een paartje te krijgen kun je het best een klein groepje jonge dieren aanschaffen en kijken of zich op natuurlijke wijze een koppel vormt. Als er gepaaid wordt strooit het vrouwtje honderden, drijvende eieren in de bak die het mannetje bevrucht. Er is geen sprake van broedzorg.
De aanzet tot de paring is nog onbekend, het lijkt seizoensgebonden te zijn. Misschien hangt het samen met de regentijd en de daarbij horende toename aan insecten…

Geschikte combinaties:
Gezelschap aangepast aan de grootte van deze soort. Kleinere vissen worden als voedsel gezien. Vlindervissen (Pantodon buchholzi) zijn al door diverse hobbyisten succesvol samengehouden met luipaardgoerami’s


Kort overzicht:
Herkomst: Delen van West en centraal Afrika
Maximale lengte: 20cm
Plaats in het aquarium: Middengedeelte
Hoeveelheid licht: matig
temperatuur 22 tot 28C
PH: 6.0-7.0
Moeilijkheidsgraad: enige kennis vereist
 

Meer informatie
EAN 8717889124452
Merk Heevis
Schrijf uw eigen review
Je reviewt:ctenopoma acutirostre luipaard gourami
Jouw beoordeling

Elke zaterdag rijdt de Heevis bezorgdienst vaste routes in Nederland. 

Voor de bezorgdatums in uw provincie zie onderstaand schema. Om op tijd geleverd te kunnen worden is het noodzakelijk dat uw bestelling op de maandag vooraf (vóór 12.00 uur) bij Heevis binnen is. U wordt duidelijk geïnformeerd of het bestelde voorradig is.

Let op! Niet alle dieren op onze site zijn toegestaan in Belgie. Dit door de Vlarem wetgeving. Check voor je de bestelling plaatst, of het gewenste dier toegestaan is. (hier is een Belgische positieflijst voor) 

 

Bij geen aanwezigheid op de doorgegeven bezorgdatum, worden de bezorgkosten altijd in rekening gebracht.

De bezorgkosten voor levende dieren zijn altijd €28,75 per zending ongeacht de ordergrootte.

Levering uitsluitend binnen Nederland en een gedeelte België (met uitzondering van de eilanden).

Op de bezorg-datum dient tussen 08.00 uur en 20.00 uur altijd iemand aanwezig te zijn om de dieren in ontvangst te nemen.

De tijdindicatie kunnen wij de vrijdag van te voren doorgeven.

De ontvanger van de dieren is minimaal 16 jaar (legitimatie verplicht).

Bij DOA (Dead on arrival) crediteerd Heevis áltijd het betaalde bedrag van het dier. Het is niet mogelijk om een dier na te leveren. In geval van DOA stuur een foto van het dier naar webshop@heevis.nl

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan doorgegeven voorraden of bezorg-datums. Door een bestelling te plaatsen accepteert u onze leveringsvoorwaarden.

Search engine powered by ElasticSuite
Copyright © 2020 Heevis.